A székelyudvarhelyi Humán Reform Alapítvány partnerként részt vesz az Erasmus+ programban megvalósuló Szociális Hackathon – a leghátrányosabb helyzetű kistérségek közösség alapú fejlesztése elnevezésű nemzetközi projektben. A partnerséget 5 szervezet alkotja: Közösségfejlesztők Egyesülete (Magyarország) a projekt koordinátora, Fogadó Észak-Abaúji Közösségfejlesztők Köre Egyesület (Magyarország), Voruma Arenduskeskus (Észtország), és a Homoród Küküllő LEADER Egyesület.

A projekt célja egy olyan közösség és vidékfejlesztési módszer elsajátítása és meghonosítása a partnerszervezetek térségében, amelyet Észtországban hatékonyan alkalmaznak a helyi jellegű problémáik megoldására. A módszer lényege abban áll, hogy azok a résztvevők, akik megoldást keresnek saját problémájukra, a közönség előtt 3 percben bemutatják azt és utána partnereket keresnek, akikkel közösen kitalálják a megoldást. Ez az esemény 48 órás, tehát a csapatoknak 48 óra alatt kell olyan kész megoldással előállni, amely teljesen életképes, kivitelezhető.

Az észtországi tanulmányi út, több partnertalálkozó valamint a kitartó közös munka gyümölcseként, testet öltött a Hackathon módszer székelyföldi verziója a “Vidékfejlesztési Maraton”, amely egy főeseményben, 48 órás ötletversenyben csúcsosodott ki a Homoród-Küküllő LEADER Egyesület szervezésében, május 27-29 időszakban Kápolnásfalun. Az ötletbörze fergeteges sikeréről a hírverések, élménybeszámolók adnak bizonyosságot.

https://www.facebook.com/Homor%C3%B3d-K%C3%BCk%C3%BCll%C5%91-Leader-Egyes%C3%BClet-1724158181136643/

https://kofe.hu/szakmai-programjaink/szocialis-hackathon/?fbclid=IwAR10wnBNHLMOeDtQpjBnWhhXdS96_3UnF_k73-T2eTK7NIC3gEHOwuro3E4