Már a 2. nemzetközi jó gyakorlat találkozónkat hagytuk magunk mögött. Július 21-én „A számítógép kora” című fejezet következett. Téma: kit milyen igény, szándék hoz egy digitális képzésre, s ha már beült újra az iskolapadba, miről fog először tanulni.
Teret engedtünk a személyes tapasztalatoknak, emlékeknek, élményeknek arra a kérdésre válaszolva, hogy ki hogyan találkozott először a számítógéppel, és milyen kulcsszó jut eszébe a digitális világgal való ismerkedéséről.
HATÉKONYSÁG … GYORSASÁG … INNOVÁCIÓ … ISMERETEK BŐVÍTÉSE … KÉZÍRÁS HELYETT NYOMTATOTT … A SZÁMÍTÓGÉP MINT MUNKATÁRS … KAPCSOLATTARTÁS … KINYÍLIK A VILÁG … NÉLKÜLÖZHETETLENSÉG … KÖNNYÍTÉS… SZAKMAI FEJLŐDÉS … ÚJ LEHETŐSÉGEK …
Vagyis: legtöbbjük olyan szavak, melyek célcsoportunk, a digitális eszközök használatára vágyó idősek szándékát is körülírják. Azt figyelembe kell vennünk egy képzés elindításakor, hogy mire van nagyobb igény: kapcsolatot tartani az unokával, vagy böngészni a neten és tanulni; megírni egy hivatalos kérvényt, vagy zenét hallgatni, szórakozni; netán online hivatalos ügyeket intézni, vagy barátokat szerezni, új hobbit találni. A tanulási cél meghatározza a kezdő leckék felépítését, s egyben kiszolgáljuk a legfőbb igényeket, eleget teszünk az elvárásoknak is.