„Írd meg, mondd ki!” – online projekttalálkozó a fiataloknak az idősebbek digitális képzésébe, fejlesztésébe való bevonásáról szóló jó gyakorlat témaköréről (2021.03.19.)

Projektünk („Innovatív jó gyakorlatok cseréje a szépkorúak digitális készségeinek fejlesztéséhez”, azonosítószáma: 2020-1-HU01-KA204-078753) során azon motivációs tényezőket keressük négy nemzet – CNESA OMI, Magyarkanizsa (SRB), HUREF, Székelyudvarhely (RO), Marthos o.z., Martos (SK) és MZNT (HUN) – összefogásával, melyek meglétével és/vagy kialakításával fiatalokat tudunk bevonni egy nagyon speciális, segítő tevékenységbe. Mégpedig nem más a feladat, mint a szépkorúak digitális készségeinek fejlesztése, az online térben való eligazodás segítése, a digitális kommunikáció formáinak bemutatása és gyakorlása. Ennek a két, korban nagyon közeli fiatal generációnak (Y és Z) a közösségi hálón való jelenlét és a netes alkalmazások, applikációk kezelése a mindennapok részei: netről való rendelések (áruk, szolgáltatások), banki ügyintézés, államigazgatással kapcsolatos feladatok intézése, közösségi oldalak, weboldalak kezelése, szerkesztése, fotók készítése és átalakítása, videók szerkesztése, vágása – mindezt főképpen mobiltelefonnal a kézben. Az időskorúak részére ezek a digitális tevékenységek egyáltalán nem egyszerűek, viszont a fiatalok esetében ezek a mindennapok részei.

Nos, a fenti digitális manőverekben készségszintű jártasságot szerzett ifjúságot igyekszünk a szépkorú, leendő felhasználók mellé ültetni projektünk jó gyakorlatainak kidolgozásával. Egy kérdőív segítségével igyekszünk mérni a motiváció szintjét. Célunk, hogy megtaláljuk azokat a motivációs tényezőket, melyek a korban igen távoli generációkat közös nevezőre hozhatja. Izgalmas nemzetközi projektünk egyik legfontosabb kérdése ez – alig várjuk a folytatást!