Írás : Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság

Mint arról korábban beszámoltunk, az ERASMUS+ KA-2 „Stratégiai partnerségek” keretében pályázatot nyert a tatai székhelyű, 26 éves szakmai múlttal rendelkező Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság.

A projekt címe: „Innovatív jó gyakorlatok cseréje a szépkorúak digitális készségeinek fejlesztéséhez”

2020 decemberében elindított program, négy nemzetet érint (Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia) – kidolgozzuk azon jó gyakorlatokat, melyek segítik idős embertársaink előtt szélesre tárni a digitális ismeretszerzés, művelődés, a társadalmi és családi kapcsolattartás kapuját.

E cél érdekében, közös munkánk során feldolgozzuk az infokommunikációs eszközök használatát (az IKT alapfogalmai, a számítógép, az okostelefon működési alapelvei, az internethasználat, a böngészés, az e-mail és egyéb online kommunikációs lehetőségek), a digitális világban való eligazodás támpontjait, veszélyeit és azok kezelését, mint jó gyakorlatokat.

Ami a horizontális prioritást illeti, mindezt innovatív módon teszi a majdani képzési módszer: a szakmailag képzett oktatásvezető átadja az általános ismereteket, a fiatalok pedig szó szerint leülnek az idős résztvevők mellé, és gyakorlati segítséget nyújtanak a tanult ismeretek alkalmazásában.

Örömmel jelentjük, hogy 2021. január 29-én megtartottuk második online partnertalálkozónkat az ERASMUS+ KA2 nemzetközi projektünk megvalósítása során. A magyarkanizsai CNESA Oktatási és Művelődési Intézmény és a székelyudvarhelyi HUREF (Humán Reform Egyesület) partnerszervezeteinkkel közösen dolgoztuk ki az első jó gyakorlatunk részleteit (“A számítógép kora”). A találkozó eredményeként véglegesítettük a jó gyakorlatok összeállításához elengedhetetlen dokumentumokat: a csoportalkotás feltételrendszerét, az ehhez szükséges kérdőív releváns tartalmát, s az adott jó gyakorlat részletes leírását. Aktív részvétellel, javaslatokkal és hozzászólásokkal éltünk, melyeket a székelyudvarhelyi “házigazda” (HUREF) nyomban regisztrált is a sablonokban, listákban. Tevékeny és termékeny tudásmegosztásban, eredményes közös gondolkodásban volt részünk. 16 jó gyakorlat összeállítására tettünk ígéretet pályázatunkban a mostani s a még hátralévő 11 találkozó alkalmával.

Értékelő csoportunk már kidolgozta a minősítési szempontokat az egyes jó gyakorlatokat illetően. Vállalásunk szerint a táblázatba foglalt jó gyakorlatok sorát értékeljük, feldolgozzuk, s majd kialakítjuk a végleges változatot.

Ezekből gyűjtemény születik, melyet minél szélesebb körben igyekszünk majd mind magyar, mind partnereink nyelvén és angolul is közreadni.

Bízunk abban, hogy a hátralévő jó gyakorlatok teljes kibontására és véglegesítésére a lehetőséget már a személyes részvételű csapatmunka adja meg nekünk, reményeink szerint ezen év második felében.