Ismét találkoztunk az online térben! 🙂
A házigazda szerepét a vajdasági partnerünk, CNESA Oktatási és Művelődési Intézmény töltötte be.
Bízunk benne, hogy a közeljövőben személyes találkozóink teszik lehetővé az együtt gondolkodást, ötletek, tapasztalatok összegyúrását.

Online jó gyakorlat találkozó – Erasmus+

Mi is történt az Erasmus+ projektünk (2020-1-HU01-KA204-078753; Innovatív jó gyakorlatok cseréje a szépkorúak digitális készségeinek fejlesztéséhez) háza táján az első projektév zárása óta (2021 ősze)?

✔ éves beszámolónkat elfogadták

online jó gyakorlat találkozót tartottunk a 2. jó gyakorlatról („Pár lépés London!”)

Magyarkanizsán és Horgoson időseknek szóló digitális képzés indult (CNESA

)✔ online jó gyakorlat találkozót tartottunk a 7-8. jó gyakorlatról („Segítenék, ha segíthetek”; „Na, milyen volt?”).

Fő csapásirányunk most: kidolgozzuk annak módját, hogy a fiatalokat☝ hogyan találjuk meg, ☝ vonzzuk be,☝ érzékenyítjük,☝ motiváljuk az idősebb korosztály digitális készségeinek fejlesztésében való közreműködésben.Mi is a feladata egy fiatalnak, ha segítene és segíthet is(!) egy digitális képzésen az időseknek:👉 szó szerint leül az idős/szépkorú személy mellé, és megmutatja az okostelefon, számítógép kezelésének módját,👉 segít begyakorolni a mozdulatokat,👉 figyel a személyes/fizikai nehézségekre, hátráltató tényezőkre,👉 vigyáz, hogy mentoráltja ne maradjon le a gyakorlati lépések egymásutánjában,👉 a pörgős eszközkezelés helyett lassabban, türelmesen mutatja meg a „mit és hogyan”-t.👀 Mit kap cserébe a fiatal

✔ személyes kapcsolatokkal gazdagodik, átéli a segítés örömét,

✔ hasznos társadalmi munkát végez – ennek megtapasztalja a gyakorlatát, átérzi szükségességét,

✔ kipróbálhatja magát mint mentor.A „Na, milyen volt?” 8. sz. jó gyakorlatunk pedig a két korosztály közös együttműködését igyekszik értékelni. 👀

Cél: megtudni, ki hogyan éli meg a képzést, a segítségnyújtást.👌

Az idősek kérdőívet töltenek ki, a fiatalokkal személyes beszélgetés során ismerjük meg a tapasztalataikat, élményeiket, kérjük ki véleményüket.